14.4.2015
Provoz na novém úseku metra do Motola byl zahájen
Na Velikonoční pondělí 6.4.2015 byl slavnostně otevřen prodloužený úsek linky A vedoucí ze stanice Dejvická do stanice Nemocnice Motol. Projekt „Prodloužení trasy A metra v Praze – provozní úsek V.A Dejvická (mimo) – Motol“ byl spolufinancován z Operačního programu Doprava (OPD).


Čtyři nové stanice – Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol výrazně posílí systém veřejné dopravy v severozápadní části Prahy, zrychlí se také cestování na Letiště Václava Havla. Z Dejvické se cestující dostanou na novou konečnou stanici metra trasy A za 8 minut, překonají při tom vzdálenost 5,96 km. Do stanice Nemocnice Motol pak bude cesta z centra města (stanice Můstek) trvat přibližně 15 minut. Celý úsek metra A z konečné na konečnou by měla souprava projet za 29 minut 15 vteřin. Jde o další nově otevřené stanice metra v Praze po sedmi letech.

Nová část metra trasy A byla z převážné části ražená. Pro ražení se používaly moderní tunelovací stroje souhrnně označované zkratkou TBM (Tunel Boring Maschine). Ze 4 navrhovaných stanic jsou 2 stanice (Červený Vrch a Petřiny) hluboko uložené ražené jednolodní stanice, kdy výška nadloží nad klenbou staničních tunelů se pohybuje od 25 m do 35 m. Další stanice Veleslavín je navržena jako trojlodní ražená stanice s relativně malým nadložím. Pouze stanice Motol je navržena jako hloubená stanice.

Projekt byl zahájen v roce 2008 a celkové náklady projektu se pohybují ve výši 20 miliard Kč. Více informací o projektu naleznete ZDE nebo případně na internetových stránkách Dopravního podniku hlavního města Prahy.