24.3.2010
Evropská komise schválila další velký projekt Operačního programu Doprava
24. 3. 2010 – Tisková zpráva – Dne 19. 3. 2010 schválila Evropská komise projekt „Modernizace trati Veselí nad Lužnicí - Tábor, 1. část, úsek Doubí u Tábora – Tábor“ . Tím byl zakončen schvalovací proces zahájený 20. června 2008 a Česká republika tak má možnost na tento projekt čerpat cca 1,9 miliardy korun z Fondu soudržnosti.


Trať „Doubí u Tábora – Tábor“ je součástí tzv. IV. tranzitního železničního koridoru. Zkvalitněním technických parametrů tratě se dosáhlo zvýšení maximální rychlosti na 160 km/h, a tím i zkrácení jízdních dob pro osobní i nákladní dopravu. Modernizace trati přispěla zároveň ke zlepšení bezpečnosti provozu, kultury cestování a k omezení negativních vlivů železniční dopravy.

 

Tzv. „velké projekty“ mají odlišný a také náročnější proces schvalování než ostatní projekty. Jedná se o projekty v hodnotě nad 50 milionů eur, které musí být po schválení Řídícím orgánem Operačního programu Doprava (Ministerstvo dopravy) předloženy k posouzení Evropské komisi. Schvalovací proces se u prvních předložených velkých projektů protáhl na více než jeden rok. Po schválení prvních dvou projektů v prosinci 2009 („Benešov u Prahy – Strančice“ a „Letohrad – Lichkov“) je projekt Modernizace trati Veselí nad Lužnicí - Tábor, 1. část, úsek Doubí u Tábora – Táborv pořadí již třetím velkým schváleným projektem.